Beauty Saves the World

За хубавите неща в живота




Или

За замъка Нойшванщайн в Бавария, Германия

Замъкът, чието име дълго време не можех да прочета, после дълго време не можех да произнасям, а сега дълго време не мога да забравя - Нойшванщайн е една красива гледка, скрита в още по-красивите Алпи.

Замъкът се намира на около 100 км. от Мюнхен. Целият път до него е толкова красив - минава се покрай красиви зелени поляни, с красиви и чисти(!) крави, които кротко си се разхождат по красивата зелена трева с красиви жълти цветенца. Като в приказка. И така докато си пътуваш спокойно по приятните немски пътища, най-неочаквано виждаш пред себе си Алпите, а дъхът ти буквално спира - затова грижете се за шофьора!

















След като видите Алпите, има още не малко път до самия замък, но той не се усеща, защото красотата просто е навсякъде. Гледката е (меко казано) необикновена, а усещането почти нереално.

















Ето го и самият замък! Замъкът Нойшванщайн (на немски: Neuschwanstein в превод Нов лебедов камък) е най-известният замък в Бавария. Негов създател и обитател е бил крал Лудвиг II. Днес замъкът е послужил за емблема и вдъхновение на Уолт Дисни, при създаването на Disney Land. Както казва самият Лудвиг II: "Мястото е едно от най-красивите места, някога намирани..."

До замъка не може да се стигне с кола - ще се наложи да паркирате в селото Швангау, което приютява красивия замък. От там можете да повървите пеша за около 30 минути или да се придвижите с коне и каруца, което си е голяма атракция.






















В замъка се влиза в точно определен час (типично за Германия) и задължително с гайд на езика, който владеете. Отвън е невероятно красиво, а вътре има толкова много за разглеждане... Можете да видите сайта, за да придобиете повече представа. За мен най-впечатляващи бяха Царската зала (Throne Hall) и спалнята. Леглото на Лудвиг II е произведение на изкуството - 14 дърводелци са работили близо 5 години, за да изваят невероятното легло, на чийто "таван" е изобразено звездно небе.

Вътре обаче не е разрешено да се правят снимки, затова е хубаво да си накупите картички от магазинчето за сувенири.

И естествено да се оставите да се наслаждавате на красотата около вас...



















Селото в близост до замъка е също много приятно и е пълно с красиви малки хотели. Приказно.

Ето и едно видео, което намерих случайно в интернет:



0 comments:

Post a Comment

TEDxSofia

Защо красотата?

Идеята на блога Beauty Saves the World е заложена в самото заглавие.
Надявам се това да се превърне в едно красиво място в блогосферата, където всеки да споделя това, което му харесва, вдъхновява, кара го да се чувства щастлив и предизвиква само добри усещания у него.
В света, в който живеем, изпъква предимно грозното, страшното, онази част от реалността, която ни стресира и ни кара да се чувстваме потиснати и мрачни.
А красотата е винаги около нас, просто трябва да имаме очи за нея. И когато я видим, да я споделяме с хората.
Тук искам заедно да (пре)откриваме красивото в живота.

Followers

Comments