Beauty Saves the World

За хубавите неща в живота

На този ден преди 83 години светът е станал по-красив. Днес се навършват 83 години от рождението на Мерилин Монро

Може би днес е хубав ден да споделя с вас някои от страхотните изказвания на Мерилин. Защото въпреки всичко и тя е виждала красотата.


A career is wonderful, but you can't curl up with it on a cold night.


A sex symbol becomes a thing. I just hate to be a thing.


An actress is not a machine, but they treat you like a machine. A money machine.


Before marriage, a girl has to make love to a man to hold him. After marriage, she has to hold him to make love to him.


Being a sex symbol is a heavy load to carry, especially when one is tired, hurt and bewildered.


Dogs never bite me. Just humans.


Dreaming about being an actress, is more exciting then being one.


Fame will go by and, so long, I've had you, fame. If it goes by, I've always known it was fickle. So at least it's something I experience, but that's not where I live.


First, I'm trying to prove to myself that I'm a person. Then maybe I'll convince myself that I'm an actress.


Hollywood is a place where they'll pay you a thousand dollars for a kiss and fifty cents for your soul.


Husbands are chiefly good as lovers when they are betraying their wives.


I am invariably late for appointments - sometimes as much as two hours. I've tried to change my ways but the things that make me late are too strong, and too pleasing.


I am involved in a freedom ride protesting the loss of the minority rights belonging to the few remaining earthbound stars. All we demanded was our right to twinkle.


I am not interested in money. I just want to be wonderful.


I don't know who invented high heels, but all women owe him a lot.


I don't mind living in a man's world as long as I can be a woman in it.


I don't mind making jokes, but I don't want to look like one.


I don't want to make money, I just want to be wonderful.


I have feelings too. I am still human. All I want is to be loved, for myself and for my talent.


I have too many fantasies to be a housewife. I guess I am a fantasy.


I knew I belonged to the public and to the world, not because I was talented or even beautiful, but because I had never belonged to anything or anyone else.


I restore myself when I'm alone.


I'm very definitely a woman and I enjoy it.


I've been on a calendar, but I've never been on time.


I've never dropped anyone I believed in.


If I'd observed all the rules, I'd never have got anywhere.


If I'm a star, then the people made me a star.


It's all make believe, isn't it?


It's better to be unhappy alone than unhappy with someone - so far.


It's not true I had nothing on, I had the radio on.


It's not true that I had nothing on. I had the radio on.


It's often just enough to be with someone. I don't need to touch them. Not even talk. A feeling passes between you both. You're not alone.


Men are so willing to respect anything that bores them.


My work is the only ground I've ever had to stand on. I seem to have a whole superstructure with no foundation but I'm working on the foundation.


No one ever told me I was pretty when I was a little girl. All little girls should be told they're pretty, even if they aren't.


Sex is a part of nature. I go along with nature.


The body is meant to be seen, not all covered up.


The thing I want more than anything else? I want to have children. I used to feel for every child I had, I would adopt another.


The trouble with censors is that they worry if a girl has cleavage. They ought to worry if she hasn't any.


There was my name up in lights. I said, 'God, somebody's made a mistake.' But there it was, in lights. And I sat there and said, 'Remember, you're not a star.' Yet there it was up in lights.


To put it bluntly, I seem to have a whole superstructure with no foundation. But I'm working on the foundation.


What do I wear in bed? Why, Chanel No. 5, of course.


Биография:
Норма Джийн, по-късно станала известна като Мерилин Монро (на английски Marilyn Monroe), е американска актриса, чиято външност я прави сексимвол, а ранната смърт поп-икона.

Мерилин Монро е родена на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис. Нейната майка, Гладис Монро Бейкър, я нарича Норма в чест на любимата си актриса Норма Талмидж.

Гладис казва, че баща на детето е Мартин Мортинсън, но по това време те се разделят, ето защо това бащинство се счита за съмнително.

На две седмична възраст тя е предадена на приемно семейство, където живее шест години.

На 19 юни 1942 Норма се омъжва за Джим Дагерти, след което напуска училище и се премества да живее при него. Година след сватбата той отива в търговския флот, а Норма Джийн започва да работи в авиационна фабрика. След известно време тя напуска работа и се насочва към кариерата на фотомодел.

В края на 1944 година, когато работи в "Рейдио Плейн", се появява военен фотограф, който има задължението да снима жени, които извършват поръчки за армията за списание повдигащо бойния дух на войниците. Той й предлага да позира за пет долара на час и тя се съгласява.

През 1988 година списание "Пентхаус" публикува сензационен материал за това, че е намерен филм с порнографско съдържание заснет в 1944 г. с нейно участие.

В по-късната си кариера актрисата признава, че в началото на пребиваването си в Холивуд изкарвала прехраната си като "момиче на повикване".

В навечерието на Рождество нейният съпруг я поставя пред избора или да бъде негова съпруга, или да се отдаде на кариерата си на фотомодел. На 13 септември 1946 година те се развеждат.

През август 1946 г. Норма получава обещание да получи договор за работа като статистка в кинокомпанията "Туентиъд Сенчъри Фокс". От студията й избират и псевдонимът, с който тя ще се прослави завинаги - Мерилин Монро.

Монро е фамилията на нейната баба.

През октомври 1948 година излиза филма Хористките, продуциран от "Калъмбия Пикчърс". Това е първият филм, в който Мерилин има реплики и дори пее. Лентата се оказва лоша, но оценяват гласа на начинаещата актриса.

Много скоро Мерилин подписва седемгодишен договор с "Туентиъд Сенчъри Фок" и получава една от главните роли във филма на Джон Хюстън "Асфалтовата джунгла". Филмът излиза по екраните през лятото на 1950 г. и става рожденният ден на Мерилин като актриса.

Следват няколко филма, в които участва в незначителни роли. Нещата не тръгвали в добра посока и на Мерилин се наложило да позира гола за календар. След известно време се разразява голям скандал когато намират прилика между момичето от календара и вече небезизвестната актриса. Приблизително по това време Мерилин започва да употребява опиати.

През януари 1954 тя стъпва в брак с бейзболната звезда Джо Димаджио, но той просъществува само девет месеца. А през март същата година Мерилин получава наградата за "Най-популярна актриса". Следва участие във филма Няма по-добър бизнес от шоубизнеса.

През 1955 г. Мерилин основава собствена компания - "Мерилин Монро Продакшън", в която тя е президент, собственик и владее контролния пакет от акции.

Още в 1950 г. се запознава с прочутия вече драматург Артър Милър, но те се разделят, за да се срещнат отново през 1955 година. По това време той е вече разведен с две деца. На следващата година се оженват. Това е най-продължителния брак на Мерилин - четири години и половина. Развеждат се на 20 януари 1961.

През 1951 Мерилин се запознава с Джон Ф. Кенеди, който по-късно става президент на САЩ. От 1954 до 1960 година те са в близки интимни отношения.

През цялото това време Мерилин споделя част от разговорите си с него в интимният си дневник. По време на разговори с приятели Кенеди обсъждал политическите проблеми или обяснявал някои от правителствените решения. Естествено тези разговори не са били предназначени за широката публика, но са естествена част от живота.

Дневникът, може би, е съдържал компрометираща информация за президента и за политиката му като цяло. Ето защо той мистериозно изчезва веднага след смъртта на Мерилин. Според официалните заключения, Мерилин Монро умира на 5 август 1962 в Бретууд Калифорния на 36 годишна възраст от смъртоносна доза сънотворни.

Версиите за смъртта й обаче са поне четири.
/източник Actualno.com/

3 comments:

Петя, мисля че ще е най-добре да си направиш един блог изцяло на английски . Поради моите не чак толкова блестящи познания по английски ми е изключително разконцентриращо и изнервящо да се мъча да си преведа всички писания от постовете ти направени на българо-английски . Накрая ми писва и се махам да чета нещо написано на български в други блогове . Предполагам че има и други потребители които са така . Мисля че тези ти демонстрации на познания по чужди езици не ти правят добра услуга . Вземи пример от един от най добрите блогъри според мен - Боян Юруков който прави точно това което ти предлагам - блог изцяло на български и други (които не следя)на английски и (немски може би). Надявам се да приемеш критиката ми позитивно защото е градивна . Доскоро и успех !

Здравей! Благодаря за коментара, но нали знаеш - няма как на всички да се харесваш. Според мен вече знанието на английски език не е екзотика, а си е много повече от изискване, мисля, че за доста хора не е проблем и може би не е чак толкова дразнещо както за теб. Опитвам се да се сетя къде другаде съм "демонстрирала" езиковите си умения, но май единствено в тази публикация съм си позволила да сложа някои оригинални мисли, защото в превод често се губи оригиналността и красотата на изказа. Може би един ден ще имам блог само на английски, но в момента не ми е приоритет. :) И друг път мисля си ми го казвал това, но в случая няма какво да направя по въпроса. Може би езиковите познания ще редуцират читателите, но пък за добро?

Не се харесвай на всички ! Но поне на тримата-четирима читатели които и коментират . Щом искаш да ни редуцираш "за добро" - ще си се редуцирам сам . Но ти остават само двама .
Виж как постъпва Боян Юруков за да направи блога си по-добър и удобен за потребителите , и как се вслушва в съветите на хората :
http://yurukov.net/blog/2009/03/16/6-skriti-blaginki-v-moq-blog/

Post a Comment

TEDxSofia

Защо красотата?

Идеята на блога Beauty Saves the World е заложена в самото заглавие.
Надявам се това да се превърне в едно красиво място в блогосферата, където всеки да споделя това, което му харесва, вдъхновява, кара го да се чувства щастлив и предизвиква само добри усещания у него.
В света, в който живеем, изпъква предимно грозното, страшното, онази част от реалността, която ни стресира и ни кара да се чувстваме потиснати и мрачни.
А красотата е винаги около нас, просто трябва да имаме очи за нея. И когато я видим, да я споделяме с хората.
Тук искам заедно да (пре)откриваме красивото в живота.

Followers

Comments